• Prijzen
  • €31,95
    14 kg
  • €1,50
    Proefverpakking

Vitalbix Daily Complete

Vitalbix Daily Complete is een geconcentreerde brok vol essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren & aminozuren. De basis voor een fit & gezond paard!

Vitalbix Daily Complete is geschikt voor recreatie- en sportpaarden. Dankzij het lage zetmeel- (2,7%) en suikergehalte (3,0%) kan Vitalbix Daily Complete helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen en is Vitalbix Daily Complete een verantwoorde keuze voor paarden met verteringsproblemen en stofwisselingsproblemen zoals maagzweren, dunne mest, koliek, insulineresistentie, hoefbevangenheid, EMS, PPID, PSSM, HYPP en zomereczeem. Gebruik Vitalbix Daily Complete als complete aanvulling op het ruwvoer of combineer met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli voor extra energie. Vitalbix Daily Complete heeft een lage caloriewaarde en is geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht.

Uitgebalanceerd gehalte vitaminen & mineralen
Aminozuren voor spieropbouw & spierbehoud
Ondersteunt een gezonde darmflora
Omega vetzuren uit lijnzaad
Graanvrij & melassevrij
Laag in zetmeel & suiker (5,7%)

 

Algemeen voeradvies

Gebruik Vitalbix Daily Complete als complete aanvulling op het ruwvoer. Heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli of vervang geheel door Vitalbix Active+. Active+ bevat ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen- en mineralenbrok (24%). Heeft je paard behoefte aan extra vezels of eiwitten? Voeg dan Vitalbix Pure Lucerne+ toe aan het rantsoen.

Vitaminen- en mineralentekort. Hoe vul ik deze tekorten aan?

Heeft je paard de afgelopen tijd weinig aanvullend voer gehad (geen of minder dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)? Dan heeft je paard mogelijk tekorten qua vitaminen en mineralen opgelopen. Om deze tekorten aan te vullen adviseren we je om je paard de eerste 8 weken een hogere dosering Vitalbix Daily Complete te voeren. De benodigde dosering is afhankelijk van de algemene gezondheid van je paard en de gevraagde arbeid.


Hoe combineer ik Vitalbix Daily Complete met Vitalbix Active+ voor extra energie?

 

Mis je wat power tijdens het rijden en wil je extra energie bijvoeren? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Vitalbix Active+ bevat ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen en mineralenbrokjes (24%). Voer je 0,5 kg Vitalbix Active+ bij dan voer je daarmee 120 gram Vitalbix Daily Complete brokjes. Deze 120 gram kun je van de normale dosering Vitalbix Daily Complete aftrekken. Voer je normaal gesproken 350 gram Vitalbix Daily Complete per dag dan voer je bij de combinatie 230 gram Vitalbix Daily Complete plus 500 gram Active+ per dag.


Kan je Vitalbix Daily Complete veilig voeren bij maagzweren?

 

Vitalbix Daily Complete heeft een zeer laag zetmeel-en suikergehalte, heeft geen negatief effect op de pH in maag en kan veilig worden gevoerd aan paarden met maagzweren. Meng ca. 1 voerschep Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag. Zijn er maagzweren bij je paard geconstateerd? Verdeel de portie Vitalbix Daily Complete en Vitalbix Pure Lucerne+ dan bij voorkeur over 2-3 porties per dag. Ter ondersteuning van de maag en darmen kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bijvoeren.

Mijn paard is te mager. Hoe kan ik hem laten aankomen?

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. In veel gevallen is de oorzaak van ondergewicht onvoldoende ruwvoer.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting, vitaminen- en mineralentekorten, maagzweren, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere granenbiks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:
– Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ voor de benodigde vitaminen en mineralen (Active+ levert extra calorieĂ«n)
– Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora) en bevat extra B-vitaminen
– Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels, calorieĂ«n en eiwitten
– Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieĂ«n (hoeveelheid langzaam opvoeren)

Kan ik Vitalbix Daily Complete voeren aan mijn paard met overgewicht?

Dankzij de lage energiewaarde en de lage voergift is Vitalbix Daily Complete zeer geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht. Houd wanneer je paard beperkt ruwvoer krijgt een iets hogere dosering Vitalbix Daily Complete aan, ca. 10-30 gram per 100 kg lichaamsgewicht meer dan het standaard voeradvies (bij 500 kg paard ca. 50-150 gram per dag extra).

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.

Beperk het aantal uren weidegang. Vers gras heeft een hoge energiewaarde en past daardoor niet (in beperkte mate) in een afvalrantsoen. Beperk de voeropname per uur bij weidegang met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroogkuil ca. 9 kg per dag. Wanneer je paard weer op een gezond gewicht is kun je het ruwvoer langzaam weer verhogen naar 1,5-1,7%.

Doordat je paard minder ruwvoer krijgt loopt hij het risico op een tekort aan eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten leidt tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang 0,5-2 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Let op: een paard mag maximaal 1% van zijn streefgewicht per week afvallen. Bij een streefgewicht van 500 kg mag je paard per week maximaal 5 kg afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer. Dit betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen.