Rechtrichten

Voordat we een paard goed kunnen berijden, dan zullen we het hierop mentaal en fysiek moeten voorbereiden.
Trainen we het paard niet voor het dragen van het ruitergewicht, dan zal het ons slechts ‘vervoeren’ in zijn natuurlijke scheve houding (op de voorhand met een verkeerd ruggebruik), hierdoor zullen op termijn blessures kunnen ontstaan.

Het paard zal moeten leren om de ruiter in de juiste houding te ‘dragen’ (met de achterhand en juist ruggebruik).

Paarden hebben, net als mensen, van nature een voorkeur voor links of rechts. De natuurlijke scheefheid of asymmetrie van een paard kan bestaan uit de volgende scheefheden:

  • Laterale scheefheid Horizontale scheefheid
  • Scheefheid voor
  • Scheefheid achter
  • Scheefheid voor/achter
  • Diagonale scheefheid
  • Verticale scheefheid
  • Scheefheid onder/boven

Het daadwerkelijke Rechtrichten bestaat in de praktijk uit recht richtende buigingsarbeid. Via deze buigingsarbeid werk je aan een soepel, buigzaam, wendbaar en bovenal recht gericht paard dat op beide zijden gelijk ontwikkeld is in zijn lijf en ledematen.

Onder recht richtende buigingsarbeid vallen diverse oefeningen als voltes, slangenvoltes, schouder voor, schouder binnenwaarts, travers, renvers en appuyeren.
Deze kunnen zowel aan de hand, met gebruik van een kaptoom, als rijdend uitgevoerd worden in stap, draf en galop.

In de training wordt er gekeken naar de benodigde oefeningen voor jouw paard, waarbij gekeken wordt of dit met grondwerk, handwerk, aan de longe of onder het zadel opgepakt dient te worden.

Het eindresultaat van jarenlange training Rechtrichten is een paard dat kaarsrecht over de AC-lijn loopt.

Lessen Rechtrichten kunnen plaatsvinden op jouw locatie en/of de Buurtboerderij met je eigen paard/pony of één van de lespaarden van Equi-Trainer.

Meer weten over het Rechtrichten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met mij op!